ÇAM KESEBÖCEĞİ (Thaumetopea pityocampa)

Çam keseböceği Thaumetopoeidae familyasından pul kanatlı bir böcek türüdür. Görüntü ve davranış olarak oldukça dikkat çeken bir böcek olan çam keseböceği genellikle çam ormanlarında, oluşturdukları uzun sıralarla ve çam dallarında ki keselerle fark edilirler.

Zararı

Çam keseböceği tırtılları çam ağaçlarının iğne yapraklarından beslenirler. Salgın durumunda ağaçları ve meşcereleri tamamen yapraksız hale getirir.

Çam keseböcekleri tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık gibi alerjik etkileri nedeniyle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Biyolojisi

  • Yumurta evresi: Çam keseböceği zararlısı yumurtalarını Eylül ayında, genellikle ağacın alt dallarına, bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bırakır.

  • Larva evresi: Genç tırtıllar yumurtadan Ağustos sonu ve özellikle Eylül başında çıkarlar ve etraflarındaki iğne yaprakları kemirmeye başlarlar. Burada çok ince ağlardan kışlık keselerini örerler.

cam-kese-bocekleri-01

Çam keseböceği larvaları bu dönemde ağırlıklı olarak geceleri kesesinden çıkarak yakın çevresinden itibaren çam ağaçlarının taze sürgünlerini yiyerek beslenirler ve tırtıl haline ulaşırlar.

cam-kese-bocekleri-02

  • Pupa evresi: Olgun tırtıllar Nisan sonu ya da Mayıs başında toprağa girer ve ördükleri bir koza içinde pupa olurlar. Toprakta geçen pupa evresi yaklaşık 3-4 ay sürer.

  • Ergin evresi: Çam keseböceği genellikle Temmuz sonunda erginleşir. Kelebek olarak ergin hale gelen çam kese böcekleri pupalarını terk eder. Ergin hale gelemeyen pupalar 4 yıllık dönem içerisinde bu evreyi tamamlayabilirler. Bu nedenle bu zararlı ile mücadelede 4 yıllık zaman periyotlarının belirlenmesi son derece önemlidir.

MÜCADELE

Çam keseböcekleri yerleşkemizde bulunan çam ağaçlarına zarar vererek ağaçlık alanlarımızda tehdit oluşturmaktadır. Çam keseböceği ile mücadelede çeşitli yol ve yöntemler bulunmaktadır. Yerleşkemizde bu zararlı ile mekanik mücadele yapılmaktadır.

İlkbahardan önce çam kese böcekleri larva dönemindeyken, böceğin özellikle kışlık keseleri dal makasları ile kesilip toplanır. Üzeri ve etrafındaki su hendeği naylon bir örtü ile kaplı adacıklara bırakılır. Bu böcekler, adacıklarda tutularak larvaların toprağa ulaşması, ergin hale gelmeleri ve yumurta bırakarak çoğalmaları engellenmeye çalışılır. Aynı zamanda bu adacığın çevresine kuş yuvaları asılıp o bölgede kuş populasyonunun arttırılması ile biyolojik mücadele de hedeflenmektedir.

cam-kese-bocekleri-03

cam-kese-bocekleri-04

cam-kese-bocekleri-05

cam-kese-bocekleri-06